
 
 

 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS: 

PERSONNEL CONCERNS FOR SCHOOL RE-OPENING DURING COVID-19 

June 28, 2020 
 
This document compiles answers to some common questions regarding school system personnel 
as the district plans for the eventual re-opening of schools and/or offices. These answers are 
current as of the date cited above, but as always please consult with Chief Human Resources 
Officer, Teresa Cunningham-Brown for assistance as you handle tricky personnel matters during 
this unprecedented transition. 

 
 
SECTION 1: HEALTH SCREENINGS, WORKPLACE REQUIREMENTS, AND MEDICAL PRIVACY 

 
1. Can employees be required to submit to health screenings, including temperature 

checks and questionnaires, prior to entering a worksite? Yes. The ADA permits medical 
inquiries and/or examinations in order to assess whether an employee has a medical 
condition that may pose a direct threat to health or safety. The EEOC has confirmed that 
COVID-19 constitutes a direct threat to health and safety of others, and therefore 
employers may make medical inquiries designed to determine whether an employee has 
symptoms consistent with COVID-19 infection. 

 
2. Are the results of the health screening confidential? Yes, the information gained from a 

health screening (temperature check and responses to questions) are confidential 
records. Each worksite should have a private, secure location where daily health screening 
records are kept. 

 
3. May we require employees to wear face coverings or other PPE at work? Yes, you may 

mandate personal protective equipment, including face coverings. However, if an 
employee needs a reasonable accommodation for a disability (such as non-latex gloves) 
this should be accommodated, unless doing so would pose an undue hardship. 

 
Recently, there has been press coverage discussing whether existing laws ban the wearing 
of masks in public and whether such laws would prohibit the wearing of masks after 
August 1.  The existing “anti-mask” law, however, would not prevent an employer from 
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requiring employees to wear a face covering because of health concerns posed in the 
work environment. The anti-mask law already has a permanent exception, permitting the 
wearing of masks for persons engaged in employment “where a mask is worn for the 
purpose of ensuring the physical safety of the wearer, or because of the nature of the 
occupation, trade or profession.” G.S. 14-12.11(a)(2). Additionally, even where an 
exception to the anti-mask law does not apply, the ban only prohibits masks “so as to 
conceal the identity of the wearer.” G.S. 14-12.8.  As a result, even where an exception to 
the anti-mask rule does not apply, an individual would be able to comply with an 
employer’s face-covering rule and the anti-mask law so long as the face-covering only 
covered one’s mouth and nose and did not otherwise conceal the wearer’s identity. 

 
4. Can employees be required to disclose if they have tested positive for COVID-19 or had 

contact with someone who has tested positive? Yes. Because COVID-19 poses a direct 
threat to the health and safety of others, employers can require employees to provide 
this information. 

 
5. If an employee has a fever or otherwise fails a health check required for entry into work: 

 
o Can the employee be sent home? Yes. The employee should not be permitted to 

enter the facility or have direct contact with students or staff. 
 

o Can the employee be required to work remotely? Yes, if the employee feels well 
enough to work and his or her job can be done remotely. 

 
o What if the employee cannot work remotely? The employee may be placed on 

appropriate leave. If the employee is advised to self-quarantine by the health 
department or a healthcare provider or is showing symptoms and is seeking a 
diagnosis, the employee may be eligible for FFCRA federal emergency paid sick 
leave, up to 80 hours of leave. 

 
o Can we require the employee to be tested for COVID before returning to work? 

Yes, if the employee shows symptoms of COVID but asserts they are fit for work, 
the employer can require the employee to produce a negative COVID-19 test or 
note/email from a doctor. We recommend you develop objective, evidence- 
based criteria for when employees will be required to get tested, given that in 
some areas of the state COVID-19 tests may not be easily available and results can 
take several days. Like all screening procedures, any return-to-work testing 
requirement for employees exhibiting symptoms should be consistently applied. 
If the employer has a testing requirement and the employee refuses to get tested, 
the procedures should address the period of time the employee must remain off 
District premises  before  being  permitted  to  return  (e.g.,  14  calendar days 
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following the last demonstration of symptoms). During such time, the employee 
could take eligible paid leave or unpaid leave. 

6. If an employee tests positive: 

o What information can be shared with coworkers? With the public or students 
who may have had contact? An employee’s medical information, including a 
diagnosis of COVID-19, is confidential under the ADA and state law. Co-workers 
and others who may have had direct contact with the employee may be told that 
there has been a confirmed case of COVID-19 within the workplace and given 
other general information to help them assess the risk of infection, but the 
infected employee’s identity should not be disclosed. 

o What information should be shared with public health authorities? Under state 
law (G.S. 130A-136), school principals and operators of childcare facilities are 
required to report to the local health director if they have reason to suspect that 
a person within the school or childcare facility has a reportable communicable 
disease. The novel coronavirus (COVID-19) has been added to the list of diseases 
subject to required reporting. When contacting the health director to make a 
report, the principal is permitted to disclose information required by the health 
director in order to make the report (e.g., name, address). 

7. If an employee discloses that he/she has had direct contact with someone who tested 
positive for COVID-19: 

• Can I send the employee home? Yes. You should instruct the employee to leave 
the worksite and encourage them to consult with a healthcare provider regarding 
appropriate precautions. The employer may also wish to have a confidential 
consultation with local health officials to assess the potential risk. Please notify HR 
immediately. 

• Can the employee work remotely? Yes, if the employee feels well enough to work 
and his or her job duties can be accomplished remotely. 

• What if the employee cannot work remotely? The employee may be placed on 
appropriate leave. If the employee is advised to self-quarantine by the health 
department or a healthcare provider or is showing symptoms and is seeking a 
diagnosis, the employee may be eligible for FFCRA federal emergency paid sick 
leave, up to 80 hours of leave. 

• Can we require the employee to be tested for COVID before returning to work? 
Yes. As noted above, this requirement should be imposed only when there is an 
objective, reliable basis for suspecting exposure and any requirement should be 
imposed consistently. 
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8. What if someone else reports information suggesting that an employee has been 
exposed to COVID-19? You may question the employee to determine whether he or she 
has had direct contact with someone who had COVID-19. The information you receive 
from these inquiries is confidential as outlined above. 

9. If an employee requests sick leave, can I inquire whether he or she is showing symptoms 
of COVID-19? Yes, you may ask questions to determine whether the employee is showing 
symptoms consistent with COVID-19 (for example, fever, chills, cough, shortness of 
breath, or sore throat). We recommend employing a standard questionnaire. 

10. Can I ask a prospective hire whether they have been tested for COVID-19? No, you may 
not make medical inquiries prior to issuing a job offer. 

11. Can we screen new hires for COVID-symptoms? Yes, the district (HR) may screen new 
hires for symptoms, recent travel to pandemic hotspots, and other risk factors, and delay 
start dates if symptoms or certain risk factors are present. 

SECTION 2: HIGH-RISK EMPLOYEES AND REQUESTS FOR ACCOMMODATIONS 

12. If an employee self-identifies as “high risk” and requests an accommodation, can I 
require medical documentation? Yes, please consult HR, if the condition is not known or 
obvious. In most cases, it will not be obvious to the employer whether an employee has 
a condition that makes them high risk for COVID-19 (e.g., compromised immune system, 
heart disease). We have developed a sample form for employees who self-identify as 
“high risk,” along with a medical certification form. If the employee identifies as “high 
risk” because they have an underlying medical condition that is on the CDC’s high risk list, 
the certification form only requires the employee’s physician for confirmation (yes or no); 
the employee is not required to provide his or her specific diagnosis. If the employee 
identifies as “high risk” and selects “Other” as the reason for requesting an 
accommodation, the employer may need to request additional information from the 
employee or provider to evaluate the request depending on the information received. 
Note that medical documentation would not be necessary if the employee self-identifies 
as “high risk” solely because the employee is age 65 or older. 

13. If an employee self-identifies as “high risk” and requests an accommodation is the 
district required to allow the employee to work remotely? Not necessarily. The ADA 
requires that the employer and employee engage in an interactive process to determine 
what accommodations are reasonable for certain positions and which requested 
accommodations may pose an undue burden to the employer. This will require identifying 
the essential functions of the employee’s particular job and discussing various options for 
accommodating their health issues while still accomplishing those essential functions. For 
employees whose essential job functions can be accomplished remotely, remote work is 
likely to be considered a reasonable accommodation. 
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Not all jobs can be accomplished remotely. If the essential job functions cannot be 
accomplished through remote work, the employer is required to consider whether other 
accommodations may be possible. If you have questions regarding whether an employee 
will still be able to perform the essential functions of his/her position with an 
accommodation or whether a requested accommodation will impose an undue burden, 
please contact us to discuss. If an accommodation is not possible, then the employer 
should also advise the employee on what types of leave may be available, including 
pandemic-related leave under the FFCRA. Please consult with HR. 

14. If an employee self-identifies as “high risk” solely because they are age 65 or older (and 
does not have an underlying medical condition or other disability), is the district 
required to allow the employee to work remotely? The ADA does not apply to individuals 
solely on the basis of age. However, the Age Discrimination in Employment Act does 
protect older employees from age-related workplace discrimination. Since the district will 
engage in an interactive process with other “high risk” employees to identify and provide 
reasonable accommodations, we recommend that employers engage in a similar ADA-like 
process with employees who are “high risk” due to age. Note again that not all jobs can 
be accomplished remotely. If the essential job functions of the employee cannot be 
accomplished through remote work, the district may consider other accommodations and 
provide the employee with information about available leave. Please consult with HR. 

15. Is the district required to allow an employee to work remotely or otherwise provide job 
accommodations if the employee is not “high risk”, but lives with or cares for someone 
who is “high risk” (e.g., spouse, child, parent, grandparent)? No. The ADA does not 
require accommodations for employees without disabilities to protect a family member 
or other individual from potential COVID-19 exposure. The employer should advise the 
employee on what types of leave may be available, including pandemic-related leave 
under the FFCRA. 

16. What if an employee is requesting an accommodation due to pregnancy? The CDC does 
not currently include individuals who are pregnant on its list of those who are at “high 
risk”, but it does recommend that they take “extra precautions” to protect themselves 
from potential COVID-19 exposure. The ADA and Pregnancy Discrimination Act may also 
apply. 

Under the ADA some pregnancy-related medical conditions are considered disabilities 
even if pregnancy itself is not a disability. The Pregnancy Discrimination Act also protects 
pregnant employees from discrimination. According to the EEOC, this means that 
pregnant employees may be entitled to reasonable job accommodations that are 
provided to other employees who are similar in their ability or inability to work. Due to 
the overlapping ADA and PDA protections for employees who are pregnant and/or who 
have pregnancy-related medical conditions,  as  well  as  the  significant  public   health 
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concerns, we recommend engaging with these employees to determine reasonable 
accommodations using the interactive process as described in Question 13 above. While 
pregnancy is not listed as “high risk” on the sample request form, the employee could use 
the “other” condition for which they are requesting an accommodation. Please consult 
with HR. 

17. What if an employee requests accommodations for another medical condition? An 
employer should still engage in the ADA interactive process if an employee requests an 
accommodation because of another medical condition. The employee may use the 
“other” section of the form to explain their condition and why they need an 
accommodation, and the health care provider can explain the condition and risk posed by 
COVID-19 in the medical certification. Depending on the information received, the 
employer may need to request additional information from the employee or provider to 
evaluate the request. If the request indicates that the employee’s condition makes them 
high risk for an acute respiratory illness or prolonged infection, they may be eligible for a 
reasonable accommodation. Please contact us if you have questions regarding how to 
respond to an accommodation request for another condition. Please consult with HR. 
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